Tuesday, August 19, 2014

Teismelised mutant-kangelased-kilpkonnad ja film, mis ei räägi neist.

See ei tohiks ju raske olla. Teismelised ninjakilpkonnad oma olemuselt on juba niivõrd pöörane idee, et ei tohiks raske olla sellest kasvõi midagi aksepteeritavat välja võluda. Aga noh, seda sama saaks öelda ka transformerite kohta ning me kõik teame kui hästi see läks...

Aa, ja selles tekstis on spoilerid ka, nii et kui tahate filmi enda silmaga näha (mingil veidral põhjusel), siis teadke millega riskite.


Teismelised mutantninj...tähendab, LIHTSALT ninjakilpkonnad ei olnud film, mida ma oleks pikisilmi oodanud. Ausalt öelda ma isegi ei uskunud pikka aega, et ma seda kinno vaatama viitsin minna. Siiski mängis saatus mulle  kätte teised kaardid ning nii ma siis istusingi koos oma sõpradega pimedas kinosaalis, ümberringi kostumas väikeste inimeste mulin, mida saatis nende veel väljaarenemata käitumismudel - veel praegu oli igati normaalne keset filmi kõva häälega küsida vanematelt luba vetsu minekuks või muud säärast. Jumal teab, mida tänapäeva lapsed tegelikult tahavad. Üks asi on aga kindel - rumalad filmid neile meeldivad.

Alustame kohe ülestunnistusega - mulle kilpkonnad ise meeldisid. Võib olla isegi rohkem kui oleks pidanud. Mulle meeldis, et nad erinesid üksteisest nii iseloomu, kui ka välimuse poolest. Mind ei häirinud nende nö. "realistlikum" disain, ega ei olnud ma kordagi nende inimeste hulgas, kelle arust oleks nende ninad või koonud (või mis iganes kilpkonnal selle näopiirkonna nimetus on) ümarad ja mitte-nii-roomajalikud olema. Nad toimisid nii, nagu nad selles filmis olid, väga hästi. Või noh, vähemalt rahuldaval tasemel.


Eelnevalt öeldule vaatamata väidan ikkagi,et film oli halb, AGA siinkohal ei mõjuta minu arvamust roosad prillid, sest "see lapsepõlve multikas oli ikka nii palju ägedam" või et "need 90ndate filmid tabasid seda õiget ninjakilpkonnade olemust!" Ei. Film on halb ilma nende väideteta. Nagu kogu Transformerite seeria on ka Teenage Mutant Ninja Turtles tehtud kõige madalama IQga filmivaataja jaoks, kes ei tea (ja ei peagi) teadma tegelaste eelnevat minevikku, olemust, ajalugu, lemmikvärvi või jalanumbrit. See polegi tähtis - isegi, kui minna kinno omamata ühtegi väiksemat faktidetailikest selle kohta, kes need kilpkonnad üldse on, võiks märgata kui ekraanilt lauslollus vastu naeratab. Ja ma ei räägi siin praegu mingist juustusest "ah see on suvine popkornikas" filmiapsakast. Ei, Teenage Mutant Ninja Turtles on midagi hullemat. Ta on üdini laisk.



Teeme jälle punktidena, siis on lihtsam mul hädaldada, teil lugeda:

1. "Minust suuremat fänni annab otsida. Ralph on nende pealik!"

Sellised sõnad veeretas üle enda huulte ei keegi muu kui Megan Fox isiklikult. Okei, jah, ma tean. Ma ütlesin, et eelnev teadmine ei ole filmi vaadates vajalik, ega nõutud, AGA see kehtis vaatajate kohta. Kui aga üks filmis enim esindatud tegelast kehastav näitlejanna tuleb väitma, et tema rollisaamise garanteeris temas pulbitsev iha olla filmis, mis räägib tema lapsepõlvekangelastest, siis on midagi mäda. Kindlasti ei hakka ma vastu väitma faktile, et Megan Fox on tõepoolest kena naine, ent sellega asi ka piirdub. Keskpärane näitlemine vohab terve filmiväitel ning tema (kasutades ingliskeelset sõna) asset avaldub stseenis, kus ta kaubiku kabiini aknast välja kõlgub ning Will Arnett tema tagumikku vahib. ASSET! ASS! GET IT!?!?!?!

Okei, ta parandas ennast selles intervjuus, aga point säilib sellegi poolest!


2. "Kas see on mingi aprillinali vää?"

Kui me juba Megan Foxi peal peatusime...siis oleks patt mitte jätkata April O'Neiliga. Lühikokkuvõte - kuum reporterineiu, kes teeb mingeid naljalugusid, ent januneb tõsisema töö järele. Kui luua mingi analoogne kodumaine situatsioon, siis April teeks uudislugusid Kanal2'e Reporteris, ent tema unistus oleks töötada hoopiski ETV's ja Aktuaalses Kaameras. Siiamaani on kõik hästi, eksole? Nautige, kuniks saate, sest sellest hetkest alates hakkab see tegelaskuju peadpööritava kiirusega allamäge kihutama ning iga paarisaja meetri peal on vähemalt üks kõrvalseisja, kes näeb möödavihisevat udukogu ja mõtleb, et "Mis kurat see veel oli?" Täpselt samamoodi tekib ka selle filmi puhul. Kuidas aga kõige paremini illustreerida fakti, et April O'Neil on totaalne imbetsill? Kronoloogiliselt juhtub see nii:

+ April Megan O'Fox-Neil hüppab trampoliinil ja teeb intervjuud mingi treeneriga, kes ütleb, et see, kui tissid üles-alla hüplevad (asset joke nr. 2), aitab kaalust alla võtta.

+ Ta tahab tõsisemat tööd, otsustab ise linnas vohavat kuritegevust uurida ning satub peale Jala-klannile (siin filmis automaatidega suva-sõdurid). Need võetakse tundmatu tegelas(t)e poolt maha.

+ April, veendunud, et linnas tegutseb vähemalt üks mees/naine/olend, kes seadusejagamise enda kätte on võtnud, läheb oma tööandja juurde ja esitab enda teooriat. Ta naerdakse välja. Kujutage ette stseeni esimesest Tim Burtoni Batmanist, aga kümme korda kehvemana. Pluss, ta boss on 
Whoopi Goldberg. Boss tahab tõendeid.

+ April ei anna alla ning peagi satub turtlesitele peale, teeb neist pilti. Turtlesid kustutavad pildi ta telefonist, ent kui nad lahkuvad, teeb April neist video. See video oleks justkui täiuslik tõend, kas pole? EI! Whoopile oma edasist lugu kirjeldades EI NÄITA April eelnimetatud videot. Küll aga jagab ta seda lahkelt ühega filmi kurikaeltest, ilma et too oleks küsinud. JA SIIS IMESTAB TA MIKS TEDA TRAMPOLIINILE HÜPPAMA PANNAKSE!?!?!

Selles filmis on veel ja veel temapoolset rumalust, ent selle loetlemine läheks pikaks ja me jääkski siia. Ainus, mida me teadma peame on see - film keskendub temale. See on tema film. Selle filmi nimi võiks samahästi olla "April O'Neil - The movie feat. Teenage Mutant Ninja Turtles", sest see oleks tunduvalt täpsem. See on personaalne lugu. Kui te lootsite, et paar tundi saate  oma elust sisustada filmiga, kus ringikargavad, rääkivad ninjakilpkonnad on esiplaanil...siis otsige mõni muu film.



3. Kõikide juhuste ema!

Me ei ole veel Apriliga lõpetanud. Kahjuks. Nimelt tuleb filmi käigus välja see, kuidas ninjakilpkonnadest said ninjakilpkonnad.See on vist järjekordne punkt, kus tuleks kõik veel eraldi punktidena lahti harutada ja enam-vähem kronoloogiliselt kirja panna:

+ Aprili isa töötab laboris. Samas laboris töötab ka filmi üks kurikaeltest (kes EI OLE Shredder!). Nüüd meenutades jääb mulle isegi pisut selgusetuks (sest kõik ei meenu enam) mille kallal nad täpsemalt töötasid, ent igatahes nägi nende töö ette seda,et nad teevad katseid loomadepeal. Juhuse tahtel kasutavad nad selleks kilpkonni. Ja üks rott on neil ka. Hmm...kõlab tuttavalt. Ega ometi...? Ei, see pole võimalik...

+ Eric Sacks (moar lyk SUX, amitrite?), ehk eelnimetatud kurikael, paljastab oma tõelise palge, tapab Aprili isa ja laboris süttib tulekahju. Mis selle sündmuseni viis, ma taaskord ei mäleta. Vaevalt et see midagi head oli. Igatahes otsustab April appi rutata!...ja ei pööra oma isale tähelepanu, vaid päästab kilpkonnad ja roti...vähemalt oma arust - Aprili arusaam loomade päästmisest on see, kui nad põlevast toast välja võtta ja siis tänavanurgal kanalisatsiooni lükata. Neetud, April! Sa oled pühak! Kodutütred oleksid austatud kui sa nende ridadesse astuksid! Hmm...kilpkonnad ja rott...Kas te tahate öelda, et....? Päriselt?

Kokkuvõte: JAH! SEE ON SIISKI VÕIMALIK! Kõik neli ninjakilpkonna ja Splinter? APRIL O'NEILI LOOMING! Nad tegid seda. NAD SAID SELLEGA HAKKAMA! See kõik on nii ebaloogiline, et ta on KÕIGE LOOGILISEM ASI ÜLDSE!

*Lisamärkus: April O'Neil on see, kes annab turtlesitele nende nimed, märgib ära nad nende tunnusvärvidega ning söödab neile pitsat. Ma arvan, et tema isa oli väga uhke selle üle, et üks pisike kaameraga (see on ka oluline! April filmib kõike, mis isa laboris toimub oma uhke Sony bluetooth kaameraga, sest see on totaalselt ajakohane ja üldse mitte  väär!) tüdrukutirts nende eksperimenti ohustab. Sest noh, ma olen üpris kindel, et kui ma läheks kuskile  tähtsat tööd tegevasse laborisse ja hakkaks nende katsetega jändama...minuga ei oldaks rahul. Ma arvan. Ma LOODAN!



4. Not funny + not funny = NOT FUCKING FUNNY!

Ma ei ole kindel, kas asi on minus või selles, et ma olen lihtsalt vanaks jäänud, aga aastal 2014 need peerunaljad enam ei mõika. Isegi publiku seas oli sel hetkel see naer pigem kohustuslik ning need, kes naersid, tundsid raudselt pisut häbi, sest vähemalt väiksed lapsed suutsid end sellega välja vabandada, et nad ei tea paremini. Aga täiskasvanud? Mis nende ettekääne on? Kuigi Michelangelo oli (ja on jätkuvalt) turtlesite seas koomiku rolli omistanud indiviid, siis suutis ka tema vahelduva eduga ka kehvemat kraami toota. Peerunalja kõrval teiseks huumori madalpunktiks oli moment, mil eelnimetatud, oranži maskiga kilpkonn väga üheselt mõista andis, et Aprili nägemine tekitas tal erektsiooni. Sest noh, miks mitte? Kahjuks pean su lootused ja ootused purustama, Mike. IGNile antud intervjuus ütles Megan, et üheöösuhte puhul oleks Raphael tema valik. Ja kui ta abielluma peaks, siis võtaks ta oma kaasaks Leonardo. Nii, et jah...Ebaõnn!

Ja Will Arnett? Palun ära enam ürita. Sa ei ole naljakas.



























5. Ma olen nii vaene, nii vaene...

Okei, selles filmis on kaks kurikaela. Üks on Shredder, sest ilma temata poleks sellel filmil mõtet. Kellega need kilpkonnad ikka kakleksid kui mitte temaga. Shredderi motiivid on...umm, kaheldavad? Ausalt öelda, ega väga täpselt selgeks ei tehtagi mida ta täpselt tahab. Maailma vallutada? Või ainult New Yorki? Vähemalt ta näeb enam-vähem lahe välja ja räägib vahel paar lauset jaapani keeles, sest see on coooooool....Aga Eric Sacks. See  mees ei jäta midagi umbmääraseks. See mees tahab raha! Mis siis, et ta elab suures mõisas, millel on oma MAANDUMISPLATS HELIKOPTERITELE! Tema tahab raha. Mis siis, et ta on justkui kõige rikkam mees kogu New Yorkis. Ta tahab raha. Sest noh, raha pole ju kunagi liiga palju. Ja mis on tema ja Shredderi geniaalne plaan? Noh. Tuleb välja, et kõik see eelnev laboritöö, mida Sux ja Aprili issi tegid, läks ikka asja ette - ninjakilpkonnade veenides voolab vastumürk. Millele, küsite? Aga otse loomulikult sellele mürgile, mida Sux ja Shredder kavatsevad New Yorki peale laiali lasta, et siis terve tonn inimesi saaks surma, seejärel aga Sux ütleks, et "Ou, kutid! Mul on vastumürki! Ah et kuskohast ma selle sain? No...see pole oluline! Andke mulle palju raha ja ma anna teile vastumürgi!" Laisk mees nagu Sux aga on, ei viitsi ta eriti kaugele minna ning seega kavatseb ta mürki levitama hakata...otse oma büroohoone katuselt! Suure maja otsast, mille peal on veel suuremalt tema enda nimi - Eric Sacks. Sest mitte keegi ei pane seda tähele!?! Nad saavad ju nii kui nii surma ja New Yorkis pole ühtegi helikopterit ega kaamerat ega midagi!

Kas ma ütlesin enne, et April on filmi kõige suurem imbetsill? Ma ei ole enam kindel, Sacks tundub üpris, üpris rumal.


Taaskord võiks jäädagi üles loetlema suuremaid ja väiksemaid vigu MIS EI puutu üheski osas kokku eelnevalt paika pandud mütoloogiaga, vaid on lihtsalt omas elemendis halvad otsused. Kui sinna juurde lisada veel faktilised vead, ehk kui juhuslikult peaks kõike eelnevat arvesse  võtma...vot siis me vist jääkski siia. Tõsiasi on see, et film oli keskpärane. Samuti on fakt see, et ta tõi piisavalt palju raha sisse, sest teine osa kuulutati *juba* välja...


Vähemalt üks asi on kindel. See oli tunduvalt parem, kui Transformers: Age of  Extinction!

No comments:

Post a Comment