Saturday, December 23, 2017

"Star Wars: Viimased jedid" ei ole seeria kõige revolutsioonilisem film ehk mis on filmi probleemid ning miks minu arvamus on õige ja teie oma mitte

Enne kui te oma hangust, kuumast tõrvast ja sulepadjast koosneva lintšimiskomplekti oma rassistist vanaema pööningult üles otsite, lubage ma kinnitan ühte asja - see uus "Star Wars" oli OKEI. See oli adekvaatne. See ei olnud seeria kõige parem osa ("Empire Strikes Back"), ega ka mitte madalaim punkt ("Attack of the Clones").

See lihtsalt oli. 

Ta eksisteerib seal kuskil keskel, täiesti õdusalt. 

Oma ääretus okeisuses.

Aga osad inimesed on ikka nagu






















Star Wars tho! Viimased jedid tho! RIAN JOHNSON ON FAKING VISIONÄÄR, KES MUUTIS STAR WARSI IGAVESEKS THO!

"Sten, ta võttis nii palju riske! Miks sa sellest aru ei saa? Miks sa ei näe, kuivõrd kaugele kastist välja ta astus, et tuua meieni mõned seeria ajaloo suurimad twistid ja turnid! MIKS. SA. EI. NÄE!"

Tead miks? Sest seal pole midagi näha. "Star Wars: The Last Jedi" on tõenäoliselt "The Force Awakensi" järel seeria kõige ohutum ja etteaimatavam film üldse. Isegi "Rogue One" - linateos, mis keerles väga spetsiifiliselt originaaltriloogia ümber ning oli seeria nostalgiaonamise musternäidis - tundus osati uudsem ja võttis rohkem riske. 

Spoilerid - pmst kõik "Rogue One'i" peaosalised said surma. That's it. Sealne probleem on muidugi see, et kuna kõiki tegelasi tutvustatakse filmi alguses, nende missiooni (Death Stari plaanide varastamine) järgmine pole huvitav ning nad ise selle paari tunni või nii käigus seriti kuhugi ei arene, siis pole nendele eriti lihtne kaasa elada või tunda (välja arvatud robotile, K2 vist oli, sest ta oli kõige inimlikum neist). Selles osas oli Rian Johnsonil kõik trumbid käes, sest terve "The Force Awakens" keskendus uute tegelaste tutvustamisele, kes nüüdseks inimestele tuttavad ning kelle "kadumine" oleks mõjunud, noh, üllatusena.



Seal lõpus näiteks oli selline stseen AGA ME VARSTI JÕUAME SELLENI! Käime need suuremad murekohad läbi:

I. TRA SA EI OSKA NALJA TEHA

Kuna "Star Wars" kuulub Disney kompanii raudsesse haardesse, kaasnevad sellega ka teatud kohustused. Üheks selleks on kohustuslikud humoorikad hetked keset ümbritsevat kaost ja möölu, a la Marvel. Kahjuks ei saa "Star Wars" selle ülesandega hakkama - kui Marvel on leidnud täiusliku tasakaalu komöödia ja "draama" vahel, siis vähemalt "Viimased jedid" kukub armetult perseli. 

Filmi avastseen näeb ette kindral Huxi ja Cameron Poe (Vist kirjutatakse nii need nimed? Kell on hiline ja ma huiiiiiiiiiii viitsin kontrollida ju.) omavahelist vestlust, mille võib taandada kõige stereotüüpilisemaks Hollywoodi rämps-komöödiaks üldse. Impeeriumi (tuss küll, me teame kõik, mille eest First Order seisab ja mida esindab, just let me have it) esinats Hux taandatakse kolme sekundiga ilalõugseks debiilikuks ning ainus asi, mis oleks võinud toimunud situatsiooni veelgi labasemaks muuta oleks see, kui Huxil oleks kõne ajal püksid rebadele kukkunud ning mõni suvaline kaptenisillal viibinud paksmagu samal ajal kärtsu peeru kuuldavale lasknud. 

Aga.



AGA.

Sellele tiraadile järgneb ÜKS SUURIM MASSACRE MÄSSULISTE AJALOOS! Ei, nagu päriselt, surm on faking kiire tulema - Poe käsutab Rebellioni kõige aeglasemad pommitajad suurt Impeeriumi ristlejat taguma ja - üllatus, üllatus - nad kõik saavad korralikult suhhi. Keda kotib, et viimane pommitaja oma ülesandega pmst hakkama saab, meeskond ikkagi sureb. Kaputt. Kuolema. Ja kõikide viimane mõte, mis nende peast läbi käib on see, et "TRA, küll Poe ikka näitas sellele Huxile! JUMMALA KÕVA DŽÕUK OLI!"

Also, Luke Skywalker pigistas mingi rõveda looma neljast nisast sinist piima välja ja jõi seda soojana.



HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHahHAhAHhAHHAhHAhAHAHAHAHAHHAHAAHAHAHAHAHHahAHAhAHhhhhhhHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAATRAKUINALJAKAS!

II. JUMALAGA ADMIRAL, SA VÄÄRISID PAREMAT!

Kas te teate, et filmis "Viimased jedid" astus üles üks seeria tuntumaid nägusid, seda vähemalt meemimaastikul? Jah, Admiral "It's a trap!" Ackbar lasti vaikse peeru saatel õhku (kosmosesse) nii, et keegi tähelegi ei pannud. Hoidke nüüd oma hobuseid, ma ei ütle, et ta oleks pidanud üle võtma lillapäise Holdo rolli või et Ackbar oleks mingi rahvuslik aare, kuna tegemist oli niivõrd sügava karakteriga, aga no kamoon - shed a fucking tear!



Aga nope - mingid FO jörmid lasevad kogu mässuliste juhtkonna kaptenisillaga õhku ja kuskil taustal ühe lause öelnud Ackbari koos nendega. Leia (!) jääb aga ellu (see ! sellepärast, et noh, Carrie Fisher on siiski surnud) ning lendab läbi faking kosmose ringi nagu mingi faking supermänn! Aa, sellega seoses...

III. CARRIE FISHER LENDAB LÄBI FAKING KOSMOSE RINGI NAGU MINGI FAKING SUPERMÄNN!


Tead, ma saan aru. Force user and whatnot. Millest ma aga aru ei saa, on probs üks suurimaid - ja ma mõtlen SUUUUUUURIMAID loogikaauke, mida ei päästa ka mitte ükski "aga nad onju lasermõõkadega kosmosevõlurid" kaitse. Vaata, kui Leia ja Co' täie pasaga õhku lastakse, tekib nende kosmoselaeva kokpiti sisse üks tilluke auk (okei, päris korralik kraater, aga humor me). Tänu sellele tekkib vaakum ja kogu see krempel imetakse suurde tühja kosmosesse. Sest noh, auk.

AAAAAAAAAAAAAAGA. Aga. Agagagagagagagaga oota nüüd.



Kui Leia tagasi lendab ja uksele kobistab - uksele, mille ühel pool on täiesti hermeetiliselt suletud keskkond ja teisel pool avar kosmos, tehakse uks korraks lahti ja ainus asi, mis juhtub, on see, et keegi istub kogemata suitsumasina peale, mille peale tekib puff! üks pisike pilveke.

Le what the fuck now?

Siin ei saa isegi olla mingit momenti, kus võime öelda, et "noh, Star Warsi universumis töötab kosmos teisiti" sest NO EGA IKKA EI TÖÖTA KÜLL! Sa just 20 sekundit tagasi näitasid, milliste reeglite järgi sa töötad, for fuck's sake.

IV. "AI LAAV JUU, FINN!"

Okei, see järgnev on tõenäoliselt üks kõige rumalam stseen, mis tolle filmi jooksul aset leiab, aga enne pisut konteksti. Finn ärkab koomast üles ja paterdab mööda koridore mingi veidra kilekombekaga, mis lekib (ha-ha, vaata punkti nr. 1). Seejärel lööb ta ühel hetkel vedelaks ja tahab mässuliste laevast vehkat teha. Sellele satub peale tema suurim fänn Rose, kes tundub, noh.

Veits maniakaalne või nii.



Anyhuuuuu....

Ühel hetkel asuvad Finn ja Rose üheskoos mingi häkkeri otsinguile, et too ühendaks lahti träkkeri (läheb riimi), mis mässuliste laeva jahib jne jne. See pole tegelikult oluline - mis loeb on see, et nad jauravad tükk aega mingil nõmedal kasiinoplaneedil, seejärel ebaõnnestuvad Impeeriumi laeval ja lõpuks müttavad mööda soolaväljasid mingite roostes lennumasinatega.

(ma ei mäleta, kas nad tulistasid nendega või mitte. vist mitte, eksole? muidu poleks ju Finn tahtnud ennast niimoodi ohverdada. seega tekib küsimus, et mille kuradi pärast nad siis üldse neile vastu sõitsid, kui neil relvi polnud? mille kuradi pärast nad siis üldse neile vastu sõidsid, KUI AINUS VÕIMALUS IMPEERIUMIT TAKISTADA OLIGI FINNI ENESEOHVERDUS?)

Ühesõnaga Finn otsustab end ohverdada ja kogu pasaga vaenlaste kahurisse sisse sõita. Ja tol hetkel mõtlesin ma, et "Oh, päriselt või? Vot *SEE* oleks julge samm! Finn on ju tegelikult pmst kaks tervet filmi keskne tegelane olnud!"

Aga ei. Rian Johnson on selle jaoks LIIGA PUSSY!



Selle asemel rammib Rose enda metallkolakaga Finni metallkolakat TAPPES SELLEGA PEAAEGU NAD MÕLEMAD, aga enne veel kui Finn enda metallkolakast välja hüppab ja Rose'i tema metallkolakast päästab, lausub Rose tõenäoliselt kõige rumalamad sõnad, mida üks "Tähesõdade" tegelane eales on huultelt valla lasknud ning jah, ma loen sinna hulka ka "Mulle ei meeldi liiv!" verbaalse okse.

Rose ütleb, et "See on viis, mil moel me võidame. Mitte võideldes millegagi, mida me vihkame, vaid võideldes selle eest, mida me armastame" ja siis ta teeb Finnile kiire musi enne minestamist (olgugi et kogu nende koosveedetud aja jooksul oli nende vahel NULL KEEMIAT)!

2 sekundit hiljem tulistab Impeerium oma suure laserkahuriga mässajate peiduurka ainsa ukse sisse suure augu.

NAGU MV ROSE, TRA KÜLL!

Sa mässajaid ei armasta vä? Jobi.

V. "WAAH, SA OLED LIHTSALT FANBOY!"

Sa oled raudselt seda enne kuskile kuulnud (või siis, veelgi hullem, ise seda teistele väitnud): "See ei meeldi sulle, sest Rian Johnson teeb asju teisiti ja sa oled lihtsalt fanboy, kes tahab, et kõik oleks täpselt samamoodi nagu vanasti!"

1. "See, et Rey vanemad mingid suvakad jobid olid ja ta tegelikult ei olegi Luke Skywalkeri laps, on geniaalne!" - Tra mind hui kotib ju, kes Rey vanemad on. See poleks absoluutselt mityte midagi juurde andnud filmile, kui oleks selgunud, et ta Luke'i spermatosoidina algust sai. Ma ei saa aru, kuskohast see debiilne idee üldse võetakse, et "fännid" vajavad, et Rey oleks mingi ilgelt kuulsa vereliini järeltulija? Tead, kes veel oli totaalne suvajörm? Anakin Skywalker aka Daaaarth Veiiidooor!






































2. "See, et Snoke ei ole tegelt Darth Plagius võimisiganes see üks legendaarne sitt-lord sealt ühest loost vms on tegelikult geniaalne!" A HUI ONGI JU! See, kui oleks selgunud, et Snoke on tegelikult mingi tüüp, kellest me oleme juba varem kuulnud, oleks mind megakülmaks jätnud. Tead miks? Sest see oleks ikkagi ütlemine olnud! Põhjus, miks Snoke'i surm mind absoluutselt külmaks jättis (see polnud eriline twist ka, sest noh, Kylo Reni viha tema vastu söödeti ikka meile jõudsalt ette) oli lihtne - ta ei olnud karakter. Ta oli šabloon. Ta oli lihtsalt paljas paberileht, kuhu keegi oli kritseldanud "paha" ja that's it.

Isegi, kui keegi oleks öelnud, et see tüüp ongi tegelikult see suur ja kuri Darth Plageus võimisiganes, oleks mul suht savi olnud, sest kahe filmi peale kokku oleme me näinud Snoke'i ainult natukene ning nendelgi kordadel on see jäänud pigem "rõveda molliga võõras mees läbi suure hologrammi" või "rõveda molliga võõras mees reaalses elus" jutuajamisteks, kus dialoog piirdub "sa oled sitt, mees, kellega ma hetkel räägin, sa pole midagi, ma olen sitaks osav!", samal ajal kui ta istub. Kogu selle "Finn + Rose = Love?" stooriliini seal Space Vegases oleks võinud kortsnasse kirjutada ja näidata meile, kuidas Snoke kutsikaid mõrvab vms.

Nagu. Kuidas ma peaks investima sellesse tegelasse. Midavittu te ajate. "OMG THAT TWIST THO!" Tra istu sisse see twist endale. Who cares?

3. "See, kuidas Rey ja Kylo Ren omavahel Jõudu kasutades rääkisid oli niivõrd innovaatiline visuaalne lähenemine!" Bitch, please. Igasugused juutuubereid on sedasama trikki kasutanud juba aastast 2008.

4. "Sa oled lihtsalt *soolane* (get it, sest see lõpulahing on soolaväljadel üles filmitud, tee-hee), et Johnson julges Star Warsi mudelist välja murda ja midagi teistmoodi teha!"


Traaaa, see ei ole mingi innovatsioon, kui sa teed midagi pisut normist erinevat, aga asendad selle teiste klišeedega ja igavate, mittemidagiütlevate elementidega. "Oh ei, kõikide plaan ebaõnnestus, hurr-durr!" Such innovation!

No shit, et kõik pucci läks, meil ju üks film veel. Küll aga on peaosaliste character development olnud maruigav või siis olematu ning tänu sellele on mul sügavalt savi kas ja kuidas need mässulised selle võidu kübarast välja tõmbavad.

5. Need cooli välimusega punased trooperid, kes peale Snoke'i surma Rey ja Kylo Reniga kaklema hakkavad - milleks? Mida on teil võita? Kylo Ren võttis Snoke'i just sõrmeviibutusega maha. Äkki viskaks oma elektrilise võinoa ära ja annaks alla? See oleks olnud minu jaoks ootamatu. Aga ei, meil on vaja kaklusstseeni nende visuaalselt ägedate tüüpidega, sest neist saab hiljem mänguasju teha!

6. Fuck porgs. #mänguasjad



7. "Sa ei saa aru - see kõik on täpselt nagu Kylo Ren ütles! Hävita minevik! Star Wars ei pea ainult sama vana valemi järgi jooksma!" Tra aga miks ta siis jätkuvalt teeb seda? Miks ta ei suuda pakkuda vaatajale ühtegi korralikku üllatust, mitte ühtegi sedavõrd pöörast sündmust, mis jätaks absoluutselt kõik suud lahti ning nädalaid hiljem jätkuvad diskussioonid ei oleks mitte teemadel "uus Star Wars on fantastiline - Ei, uus Star Wasr on suurim rämps!" vaid hoopiski "OMG STAR WARS! SEE MOMENT! OMG OMG STAR WARS POLE ENAM KUNAGI SAMASUGUNE!"

Nagu päriselt? Kus olid need suurejoonelised muudatused? Seal ju võis leiduda neid Johnsoni keskmisi sõrmi jobufännide suuna a la Rey vanemad, "öh öh, see on tegelt sool, mitte lumi" plneet jms, aga kõik katsetused erineda kukkusid haledalt läbi, sest need olid lihtsalt teistsugused lähenemised sama asja kujutamiseks.



"Aga see räägib kaotusest, ebaõnnestumisest, mitte kunagi pole Star Wars niivõrd kaootiliselt kõigi jaoks lõppenud!" Võibolla niivõrd kardinaalselt mitte, ent ebaõnnestumiste rada oli Empire Strikes Backis samuti olemas. Yoda/Luke ei suuda enda uue õpilase õppetunde lõpetada, mässulised saavad Impeeriumi käest tappa, peakangelane on sunnitud vastu astuma oma mineviku varjudele (Luke'i isa on Darhht Veidor, Rey vanemad on mittekeegid), Han Sololik tegelane e(ehk siis Han Solo ja Cameron Poe) "reedetakse" jne jne jne jne jne jne jne. See, et "Viimased jedid" pole üks-ühele "Empire'iga" (nagu "A New Hope" ja "The Force Awakens" seda olid) ei tähenda, et Johnson oleks valemist kõrvale kaldunud.

"The Last Jedi" oli igati etteaimatav, sest seda lugu oli varem räägitud. Lihtsalt pisut teisi sõnu kasutades.

P.S. Olgu öeldud, et ma läksin juba eos kinno ootustega, et nüüd tuleb siit midagi totaalselt erinevat ja mitte "Empire 2". Welp.

P.S. 2. OIH MUL TULI MEELDE, ET REY EI JÄÄNUD OMA KÄEST ILMA NEVER MIND IGNOREERIGE KÕIKE, MIDA MA JUST ÜTLESIN! #innovatsioon

VI. KÕIKE KOKKUVÕTTEV FAKT

"The Force Awakens", kogu oma klišeelisuse ja täpselt sama loo jutustamisega töötas paremini, sest tegu oli koherentse tervikuga. See funktsioneeris, see oli mõõdetud, planeeritud ja mida iganes. "The Last Jedi" on juppidest kokku klopsitud, mis on loodud just sellisena, et tõestaks, et "ou, me teeme ikka muid asju ka kui ainult vanades jälgedes astumine!"

Aga enda jälgedest väljaastumine ei tähendaks, et Rian Johnson ja kompanii nüüd puhta lume peal kõnniks. Pigem satuti äratallatud metsarajale, kus on tihe liiklus. Pmst see punkt, mis ma just enne kirjutasin.



"The Last Jedi" ei ole Star Warsi universumi parim film ega ei ole ta ka Star Warsi universumi halvim film. Ta on adekvaatne. Eeltriloogia on jätkuvalt kehvem, originaaltriloogia on jätkuvalt.

Kui võtta aga mõõdupuuks vaid need n-ö uuekooli Tähesõjad, siis on ta laialivalguvam kui "The Force Awakens", ent vajalikum kui "Rogue One", sest vähemalt on tal lugu, mis võib ka kuhugi areneda.

Lihtsalt tänu kõnealuses filmis tehtud valikutele pole mul tolle loo vastu just erilist huvi.

Fuck Star Wars (not really, but yeah, fuck it)!


No comments:

Post a Comment